Auto te water

Ik ben heel druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de campagne “Auto te water” die het ministerie van verkeer en waterstaat gaat voeren. Een van de dingen die nog ontbrak was goed foto materiaal dat we voor de nieuwe website kunnen gebruiken, dus ben ik vandaag met fotograaf Rob Keeris op stap geweest naar Hoogstraten in Belgie.

Daar gingen ze vandaag in het kader van een reddinsgweekend een echte auto te water laten. Veel trainingen worden gegeven in een zwembad met een nagemaakte auto cabine. Dit komt niet echt overeen met een echte situatie en voor goed fotomateriaal heb je er niet bijzonder veel aan. Door de Hoogstraatse Reddingsbrigade werd vandaag dus een echte auto te water gelaten, wat een stuk beter beeldmateriaal gaf.

RW2.JPG

Nadat de fotograaf meer dan genoeg foto’s gemaakt had en ik uitgebreid gesproken had met de verschillende mensen van de reddinsgbrigade, mochten we zelf ook eens proberen hoe het is om met een auto het water in te rijden. We hebben verschillende ontsnappingsmanieren geleerd en ook zelf geoefend. Echt heel leuk om mee te maken… maar als ik het een keer in werkelijkheid meemaak zal ik er waarschijnlijk niet zo opgetogen over zijn.

Mocht het je gebeuren, zorg dan zowiezo dat je zo snel mogelijk uit de auto ontsnapt! Niet wachten op een luchtbel of totdat de auto gezonken is omdat de deuren dan beter te openen zijn, maar zo snel mogelijk eruit!!

Als een auto met een vaart van 80km per uur in het water terecht komt staat dan gelijk aan een botsing tegen een muur met zo’n 50km/u… zorg dus dat je altijd je gordel draagt, zodat je om te beginnen niet buiten westen bent. Zorg ook voor een lifehammer die je onder handbereik hebt, dus niet in het handschoenen vakje of in de kofferbak. Dat zijn echt voorwaarden om goed uit zo’n situatie weg te kunnen komen.

Wat moet je in het kort doen?

  • alle lichten aan – contact erop laten staan, dan krijg je ook de ramen open, redders kunnen je zien en binnen in de auto kun je ook zien wat je doet
  • gordels los – als je de gordels niet gewoon loskrijgt dan zit er in de lifehammer een mesje waarmee je de gordel kunt doorsnijden
  • zijramen open – ontsnappen doe je via het zijraam, de deur krijg je niet open vanwege de druk van water
  • verlaat de auto – ontsnappen via de zijramen en wel zo snel mogelijk bijvoorkeur als de auto nog drijft

Maar voorkomen is beter dan genezen… dus pas je snelheid aan aan de weg- en weergesteldheid, draag altijd de gordels, zorg dat je fit en nuchter achter het stuur zit.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.